Nejzdravější ovoce na Zemi — elixír mládí, zdraví a krásy

Čaj ze sušených plodů goji

Publikováno dne: 26.1.2015
Čaj ze sušených plodů goji

V chladném počasí vždy oceníme něco, čím se můžeme zahřát. Ze sušených plodů goji snadno připravíme chutný a zdravý čaj.

Nejjednodušší způsob konzumace sušených plodů goji je jíst je bez jakékoliv další úpravy. Hrst plodů nám může dobře posloužit jako rychlá zdravá svačinka. Není to ale zdaleka jediný způsob, jak je můžeme konzumovat. Goji lze přidávat do salátů, moučníků i dalších pokrmů. Polévkovou lžící kustovnice můžeme vylepšit kuřecí nebo hovězí polévku. Velmi snadné je připravit z bobulí goji čaj.

Tradiční čaj pro stimulaci připravíme povařením 2-3 čajových lžiček plodů ve 3/4 litru vody. Vařit bychom je měli 3 minuty a poté vodu scedit. Čaj je možné přisladit medem, popíjet by se měl v průběhu dne do 17. hodiny.

Bobule goji také můžeme přidat do bylinkového čaje. Stačí nechat bobule usadit a louhovat po dobu 5-10 minut. Výhodou je, že namočením ve vodě se bobule neznehodnotí, ale stávají se šťavnatými, takže je můžeme nadále pojídat – buď k připravenému čaji, nebo samostatně.

Denní dávku goji můžeme povařit také společně s několika sušenými švestkami nebo čínskými červenými datlemi. Doporučuje se vařit v půl litru vody 5-10 min. Vařit je ale můžeme také ve víně.

James Wong ve své knize Vypěstujte si vlastní léky doporučuje čaj z kustovnice především v souvislosti s pozitivními účinky na zrak a paměť. V zimním období určitě přijde vhod i vliv na posilování imunity a ochrana před nachlazením a chřipkou.

frame-scrollup