Nejzdravější ovoce na Zemi — elixír mládí, zdraví a krásy

Polévky se sušenými plody goji

Publikováno dne: 26.3.2015
Polévky se sušenými plody goji

Říká se, že polévka je grunt. Pokud nejste zvyklí dopřávat si ji pravidelně, je dobré zapojit ji do jídelníčku alespoň občas. V následujících dvou receptech na polévky můžete najít inspiraci, jak je možné zpestřit si polévky použitím plodů goji.

Je až překvapivě mnoho způsobů, jak zapojit goji do jídelníčku (inspirujte se našimi recepty na zdravé hřešení zde). V některých jídlech tvoří samotný základ, někam ji můžeme přidat jen jako doplněk.

V pikantní polévce i polévce ze žampionů jsou sušené plody kustovnice důležitou surovinou – zdravou a chutnou.

Na Pikantní polévku s goji budeme potřebovat:

  • 100 g sušených plodů goji
  • 1 malou plechovku (asi 230g) sekaných rajčat
  • 450 ml zeleninového vývaru
  • 1 velkou cibuli
  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje
  • 1 malou chilli papričku
  • 1 čajovou lžičku kmínu
  • 1 polévkovou lžíci lístků koriandru

Omyjeme goji a necháme na několik minut namočené ve vodě. Bez obav je tak můžeme nechat přes noc. Ve středně velkém hrnci na rozpáleném oleji během pár minut osmahneme cibuli nakrájenou na kostičky a nasekanou chilli papričku. Poté přidáme rajčata, plody goji a kmín. Vše několik minut za stálého míchání lehce smažíme. Přilijeme vývar a přivedeme k varu. Následně vaříme asi 10 minut. Nakonec vmícháme koriandr a umixujeme polévku dohladka. K podávání můžeme polévku ozdobit lístky koriandru, kmínem a pepřem, nebo do ní můžeme vmíchat lžíci smetany.

Do Polévky z žampionů a goji budeme potřebovat:

  • 2 lžíce oleje
  • 120g žampiónů
  • 1 šalotku
  • 1 mrkev
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky drceného zázvoru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/8 lžičky černého pepře
  • 2 a 1/2 šálku zeleninového vývaru
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 a 1/2 lžíce plodů goji nebo můžete použít goji prášek, 1 lžičku
  • 2 velké hrsti čerstvého špenátu

Žampiony si očistíme a nakrájíme. Na pánvi rozpálíme olej a vhodíme najemno nakrájenou šalotku. Smažíme ji asi 1 minutu, než začne vonět. Přidáme nakrájenou mrkev a smažíme další 3 minuty. Přisypeme zázvor a přidáme i nakrájené žampióny. Mícháme a smažíme několik minut, dokud žampiony lehce nezměknou. Přidáme lisovaný česnek, sůl a pepř. Vaříme jednu minutu, poté přidáme zeleninový vývar a tymián. Všechno vaříme asi 10 minut. Následně přidáme citronovou šťávu a goji. Dále vaříme, dokud goji nezměkne. Dochutíme solí a pepřem. Polévku odstavíme a na závěr přidáme špenát a ihned podáváme.

frame-scrollup