Nejzdravější ovoce na Zemi — elixír mládí, zdraví a krásy

Snadné recepty na sladkosti plné vitamínů

Publikováno dne: 3.6.2015
Snadné recepty na sladkosti plné vitamínů

Sušené plody goji mají opravdu mnohostranné využití. Můžeme je přidávat do nápojů, polévek ale i do sladkostí.

Velmi jednoduché je připravit Čokoládové placičky s mandlemi a goji. Asi na osm kousků budeme potřebovat:

  • 100 g čokolády se 70 % obsahem kakaa
  • 2 polévkové lžíce nahrubo nasekaných mandlí
  • 2 polévkové lžíce sušených plodů goji (nebo 1 lžičku prášku goji)
  • hrubou sůl

Připravíme si talíř, který vyložíme papírem na pečení. Čokoládu nalámeme na kousky a rozpustíme, až v ní nezůstanou žádné hrudky. Rozpuštěnou čokoládu rozdělíme na osm přibližně stejných dílů a na pečícím papíře z nich vytvoříme osm koleček. Ta posypeme mandlemi a goji. Kousky mandlí i goji do čokolády lehce zatlačíme, aby zde držely i po zatuhnutí. Nakonec placičky posypeme špetkou soli a dáme do ledničky, aby čokoláda vychladla.

Kdo by chtěl vyzkoušet něco o trochu složitějšího, může upéct třeba muffiny s goji.

Pro přípravu Celozrnných muffinů s granolou a goji potebujeme:

  • 100 g másla
  • 80 g medu
  • 100 g sušených plodů goji
  • 2 vejce
  • 120 g celozrnné mouky
  • 1‒2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 150 g domácí nebo koupené granoly
  • 200 g nastrouhaných jablek
  • 1 čajovou lžičku citronové šťávy

Předehřejeme si troubu na 200 °C a vyložíme formu na muffiny papírovými košíčky. Změklé máslo a med šleháme, až vznikne hladký krém, a postupně přidáváme vejce, která vždy důkladně zapracujeme. Smícháme dohromady mouku, kypřicí prášek, goji a granolu, vše přidáme do vaječné směsi a pomocí gumové stěrky zapracujeme. Nastrouháme jablka a pokapeme je citronovou šťávou a také zapracujeme do těsta. To následně nalijeme do pečící formy. Pokud budou nějaké bobule goji vykukovat ven, jemně je zastrčíme do těsta, aby byly zakryté (snadno by se mohly spálit). Pečeme přibližně 30‒35 minut, dokud nebude těsto upečené dozlatova. Muffiny můžeme podávat ještě teplé s trochou másla.

frame-scrollup