Kvet

Doba přípravy: 20 min

Doba vaření: 90 min

Zázvorová přesnídávka

Přísady

  • 150 g čerstvého kořene zázvoru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 kg jablek zbavených jadřinců (část lze vyměnit za banány, jahody, meruňky, atd.)
  • 2 vanilkové pudinky
  • 5 lžic cukru (lze nahradit medem nebo sladidlem)
  • 100 g goji plodů
  • Voda

Postup

Zázvor oškrábeme a nakrájíme na cca 2cm kostky, dáme do hrnce, a zalijeme litrem vody. Vodu přivedeme k varu, povaříme 10 minut, vodu scedíme, dolijeme litrem studené vody a znovu 10 min vaříme. Poté vodu opět scedíme a znovu dolijeme litrem vody. Vaříme cca 45 minut do změknutí zázvoru. Asi 10 min před koncem vaření přidáme nakrájená jablka (můžou být i se slupkou) a goji. Zakrytou směs necháme asi 20 minut stát a pak polovinu vody slejeme. Směs dáme do mixéru a rozmixujeme na hladké pyré. Takto upravenou směs opět přelijeme do hrnce, přidáme citronovou šťávu a cukr a mírně, za stálého míchání, přivedeme k varu.

Ve 200 ml studené vody rozmícháme 2 vanilkové pudinky a přilijeme do směsi. Povaříme ještě několik minut do zhoustnutí.

Přesnídávku vlijeme do skleniček, uzavřeme a necháme dnem vzhůru vychladnout.

Skladujeme v lednici a spotřebujeme do 14 dnů (pro delší trvanlivost lze sterilovat)

frame-scrollup