Kvet

Goji a rakytník. Odkud se vzaly?

26 březen 2019

Kustovnice čínská neboli goji a tibetský rakytník, to jsou dvě neuvěřitelně prospěšné rostliny, které vám mohou pomoci s celou řadou problémů. Určitě jsme se setkali se sušenými goji, rakytníkovými sirupy nebo oleji, odkud se ale tyto dva plody vzaly? Jejich účinky jsou známé už tisíce let.

Původ Goji: Zázrak čínské medicíny

Keře kustovnice čínské mají své přirozené prostředí v nadmořské výšce 3 600 metrů. Oranžové plody se sladkou chutí najdete hlavně na území Číny a Mongolska, kde byly už od dávných věků používány jako významná složka tradiční medicíny. Naše goji pak pochází přímo z provincie Ningxia.

Úplně první písemná zmínka a goji pochází ze druhého století před naším letopočtem z čínské knihy o léčivých rostlinách. Podle zdejší medicíny podporují plody kustovnice čínské zejména energii jin, která proudí v ledvinách a játrech, ale zlepšuje také zrak nebo přispívá k dlouhověkosti.

Hlavní využití kustovnice v čínské medicíně je jako tonikum k posílení vitality, ale taky ke snížení cholesterolu a krevního tlaku. Častou variantou jsou odvary nebo prášky ze směsí bylin a goji. V kuchyni se plody využívají na čaj, pojídají se čerstvé, sušené nebo zpracované do šťáv a vína.

 

Původ rakytníku: Používal jej i Alexandr VelikýRakytník

Vysoko v Himalájích roste také tibetský rakytník, zdroj zejména Omega 7 mastné kyseliny působící skvěle na pokožku, vlasy a nehty. Pro vysoký obsah vitamínu C je nazýván také “citrónem severu”. V Česku se setkáte nejčastěji s rakytníkem řešetlákovým, nejkvalitnější rakytník tibetský pak pochází výhradně z Asie.

O tom, že i rakytník má mimořádně bohatou historii svědčí to, že první zmínka o něm byla napsána před 1 300 lety v tibetské knize léčivých umění. Rakytník je zde oslavován pro své léčení a hojení jak fyzické stránky, tak i psychiky. Zajímavostí je, že rakytník používal pro dobití energie svých koní i Čingischán nebo Alexandr Veliký.

Po celé věky sloužily plody i ženám jako ochrana před sluncem a jeho škodlivým UV zářením. Dnes je rakytník populární jako součást doplňků stravy, ale také třeba jako přísada do koláčů. Oblíbená je i rakytníková šťáva nebo olej, který má velké využití v kosmetickém průmyslu.

Sledujte nás
Newsletter
frame-scrollup