GOJI neboli kustovnice čínská

O GOJI jsme si povídali s Ing. Hana Stříteckou, Ph.D., Vysokoškolskou pedagožkou a vice-prezidentkou Aliance výživových poradců ČR

​​​​​​

Co říkáte na kustovnici?

Není to naše běžná rostlina. Pěstuje se v Himalájských oblastech Tibetu a Číny. Nicméně v tradiční čínské medicíně se používá po staletí, plodům se říká ovoce dlouhověkosti, nebo červené diamanty a ze šťávy mniši připravovali proslulé „elixíry mládí“. Tedy určitě bude našemu zdraví prospěšná.

Proč je kustovnice čínská označována jako superpotravina?

Nemám ráda toto označení superpotravina, je spíše módní záležitostí a jsou tak označovány především zahraniční potraviny a pak se zapomíná na ty naše, a že jich máme…

Tím nechci říci, že by GOJI nebylo bohaté na zdraví prospěšné látky. Říká se, že váha plodů GOJI obsahuje více vitamínu C než ta samá váha pomerančů, více beta karotenu než mrkev a více železa, byť nehemového, než třeba hovězí biftek. Má i poměrně velké množství bílkovin (cca 14%), je-li konzumována jako sušené plody, v džusu jich je už jen cca 3%.

Díky opravdu velkému množství vitamínu C se dají výrobkům z kustovnice čínské přiřadit účinky tohoto vitamínu. Přispívá např. k udržení normální funkce imunitního a nervového systému, chrání buňky před oxidativním stresem (je silný antioxidant), snižuje míru únavy a vyčerpání… Ale třeba přispívá i k tvorbě kolagenu, který má vliv na kvalitu kůže, funkčnost chrupavek či pružnost cév.

Neponičí se vitamín C během zpracování?

V šetrně zpracovaných produktech, zejména nedochází-li k ohřevu, vitamín C zůstává zachován.  Tímto se firma Himalyo při výrobě svých produktů zcela řídí. Šťáva z plodu kustovnice čínské (GOJI) je lisovaná za studena.

Jak si vybrat správně šťávu GOJI?

Ideální samozřejmě je, když je z BIO produkce, za studena lisovaná a určitě bez jakýkoliv aditivních látek jako stabilizátory nebo zahušťovadla. Chuť šťávy je kyselkavá až trpká, dalo by se říct, že se pohybuje mezi višní a brusinkou. Proto do ní někteří výrobci přidávají cukr či jiná sladidla. Tomu tak u firmy Himalyo naštěstí není a bonusem je navíc ruční sběr, kdy se lépe vybírají nepoškozené a správně zralé plody.

Dalším kritériem by měla být opravdu jen vylisovaná šťáva a nikoli džus z koncentrátu. Zde totiž dochází nejprve k odpaření vody z produktu a pak k následnému navrácení – tedy několika dalším technologickým krokům, kdy dochází k částečnému poničení živin, zejména vitamínů. I toto kritérium šťáva firmy Himalyo plně splňuje.

A co si tedy vybrat?

Zákazník by měl chtít výrobky té nejvyšší kvality a šetrně zpracované, bez jakýchkoliv přídatných látek (aditiv) a určitě ne z koncentrátu. A tyto atributy u výrobků firmy Himalyo rozhodně nacházím.

 

frame-scrollup