RAKYTNÍK
Rakytník tibetský se obecně řadí mezi superpotraviny. Jejich definice není pevně stanovena, ale obecně jsou chápány jako výživově bohaté potraviny plné vitamínů, minerálů, vlákniny, antioxidantů a živin rostlinného původu.
Název této superbobule pochází ze starořeckého Hippophae, což znamená třpytící se kůň. Již staří Řekové odhalili blahodárný vliv rakytníku, neboť koně, kteří se pásli v oblastech s jeho vysokým výskytem, byli dobře stavění a měli lesklou srst.
Ajurvédská a tibetská medicína
Původní odrůda rakytníku je po tisíce let využívána v ajurvédské a tibetské medicíně a je často nazývána rostlinou budoucnosti. Plody rakytníku se v himálajských oblastech hojně užívaly zejména na podporu imunity, pro správné trávení a na potlačení pocitu únavy a vyčerpání.
Současná medicína
Moderní medicína začíná tuto blahodárnou rostlinu stále více využívat, neboť rakytník přispívá k podpoře činnosti imunitního systému. Pravidelné užívání rakytníku přispívá, mimo jiné, k normální funkci pokožky, kardiovaskulárního systému, trávení a prostaty.
Bohaté využití nalézá rakytník v kosmetice, kde se se používá především rakytníkový olej, který je lisován buď z plodů nebo ze semen. Klinická studie provedená na univerzitě v Turku ve Finsku v roce 1999 uvedla, že rakytníkový olej přispívá k dobrému zdraví pleti a k zdravému vzhledu pokožky již v průběhu 4 měsíců jeho užívání jako doplňku stravy. Případová studie Puredia z roku 2017 zdokumentovala dopady dvoutýdenního aplikování rakytníkového oleje na pooperační jizvy.